Stres yönetimi, Stres yönetimi nedir, nasıl olur ?
Merhabalar, bugünkü yazımızın ana konusu “stres yönetimi”. Yazımızda stres yönetiminin nasıl olması gerektiğini ele alacağız.
Stres Yönetimi
Stres kişilerin psikolojik ve biyolojik etkilere karşı gösterdiği tepkidir. Bu tepkiler hem fiziksel hem de ruhsal olabilmektedir. Her insanında strese karşı gösterdiği tepki farklıdır. Kimisi için stres itici bir güçken kimisi içinde motivasyon düşürücü bir etkiye sahip olabilir. Stres bize daima zarar veren bir olgu değildir. Küçük dozdaki bir stres bizi harekete geçirerek motive edebilir. Fakat stres düzeyimiz gerektiğinden fazla ise bize zarar vererek motivasyonumuzu düşürebilir. Bu durumda yaşamdan aldığımız zevki düşürebilir. Aynı zamanda aşırı stres yüzünden kişilerle kurduğumuz iletişim bozulabilir. Her insanın hayatında mutlaka stresli dönemler olmuştur. Bu durumda önemli olan ise stres altındayken duygularımızı nasıl yönettiğimizdir. Araştırmalara göre stres altındayken duygularını yönetebilen insanlar daha verimli olmaktadır. Bu yazımızda da stres yönetimi konusuna değineceğiz.
Olumlu Düşünün
Her şeyden önce stresin hayatımızın doğal bir parçası olduğunu kabul etmeliyiz. Bir miktar stres araştırmalara göre yeni beyin hücrelerinin üremesine olanak sağlıyor. Fakat uzun süreli stres ise beynimizin yeni hücre üretme kapasitesi sınırlıyor. Bu yüzden ise stres yönetimi önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Gerek iş yaşantısında gerekse sosyal hayatta oluşan stresin yönetimi kişilerin verimliliği ve ruhsal sağlıkları açısından oldukça önemli. Stres yönetiminin ilk ayağı ise olumlu düşünmeyi bilebilmek. Hayatta karşılaştığımız sorunlara odaklanırken mutlaka kendi olumlu yönlerimizi unutmamalıyız. Hayatta birçok başarıya imza attığınızı bilin ve kendinizin farkına varın. Karşınıza çıkan sorunlarla ilgili olarak bu sorunların üstesinden gelebileceğinizi kendinize söyleyin. Stresten uzak durmak için kendinize mutlaka vakit ayırın. Herhangi bir sanat veya spor dalıyla ilgilenmek sizi problemlerden uzak tutacaktır. Aynı şekilde kendinize bir hobi de edinebilirsiniz. Hangi alanı seçerseniz seçin o alanda ilerlemeye çalışın. Başardıkça mutlu olduğunuzu göreceksiniz. İyi bir kafa yapısı için beden sağlığı oldukça önemlidir. Bu yüzden mutlaka bol bol spor yapın ve kendinize özen gösterin. Alkol, sigara ve kahve gibi alışkanlıklardan ise uzak durun. Yeterli uyku ve düzenli beslenme sağlam bir beden için oldukça önemlidir.
Karar Vermeyi Ertelemeyin
Kaygı duyduğunuz konulardan ise yakın arkadaşlarınıza bahsedin. Bildiğiniz gibi insanlar anlattıkça açılmaktadır. Eğer stresle başa çıkmak güçleşirse profesyonel bir yardım almaktan da çekinmeyin. Stresle başa çıkabilmek için mutlaka sizde olumsuz durumlar yaratan ortamlardan uzak durun. Böylesi bir ortamda iseniz birkaç dakika açık havaya çıkarak nefes alıp vermek sizi rahatlatacaktır. Karar anları ise insanı strese sokmaktadır. Bu yüzden karar vermeyi bir süre erteleriz. Fakat biz karar vermeyi erteledikçe bu durum bizde huzursuzluk yaratacaktır. Bu yüzden bir liste yaparak önceliklerinizi ve kararlarınızı yazın. Ve karar vermeyi de ertelemeyin. Stres yaratan diğer bir durumda geçmişi fazla düşünmektir. Geçmişi fazla kurcalamak sizi gelecekten alı koyabilir. Bu yüzden ana odaklanmayı ve andan zevk almayı deneyin. Geleceği de fazla düşünmek sizi strese sokabilir bunu da unutmayın. İstemediğiniz durumlarla karşılaştığınızda da hayır demeyi öğrenebilmelisiniz. Hayır demek istemediğiniz olaylara karşı tavır almanızı sağlayacaktır. Rahat olmak ise size büyük avantaj kazandıracaktır. Bu yüzden iletişim kurduğunuz kişiler hakkındaki düşüncelerinizi doğru bir şekilde dile getirmelisiniz.
Stres Yönetiminin Faydaları
Stres yönetimini sağlamak dürtü kontrolü açısından da çok önemlidir. Ayrıca stresi yönetebilen insanlar iş hayatlarındaki ekip çalışmalarında da daha verimli olmaktadır. Çünkü bu sayede dikkatiniz daha da artacaktır. Odaklanma süreciniz ise daha da kısalacaktır. Ayrıca sorunların önüne geçebilmek ve daha sağlıklı kararlar alabilmek içinde stres yönetimini öğrenmelisiniz.
Bir yazımızın daha sonuna geldik, başka yazılarda görüşmek üzere…
Diğer yazılarımız da ilginizi çekebilir;
Etkili İletişim Nedir, Etkili iletişim için…
Bir A4 Kağıt 50 Kez İkiye Katlanırsa Kalınlığı Ne Olur ?
Depresyon, Depresyon nedir? Depresyon Tedavisi
Geri bildirim: Etkili İletişim Nedir ? Etkili iletişim için... - NOUTEKNO
Geri bildirim: Sağlıklı Yaşam, Sağlıklı Yaşam İçin Neler Yapmalıyız? - NOUTEKNO
Geri bildirim: İnstagram, Tarihi, İnstagram Nasıl Kullanılır ve İndirilir? - NOUTEKNO
Geri bildirim: Depresyon, Depresyon nedir? Depresyon Tedavisi - NOUTEKNO
Geri bildirim: Burun Estetiğinden Sonra Yapılması Gerekenler - NOUTEKNO
Geri bildirim: Çocuklarda Sosyal Medya Kullanımı - NOUTEKNO
Geri bildirim: Kronik Yorgunluk Sendromu, Belirtileri ve Tedavisi - NOUTEKNO
Geri bildirim: Kişilik Bozukluğu - NOUTEKNO
Geri bildirim: Kan Bağışı - NOUTEKNO
Geri bildirim: Kalp Krizi Neden olur, Kalp Krizi Belirtileri - NOUTEKNO
Geri bildirim: ESTETİK DİŞ HEKİMLİĞİ UYGULAMALARI - NOUTEKNO
Geri bildirim: Bebek Odası Dekorasyonu - NOUTEKNO
Geri bildirim: What is Effective Communication? For effective communication... - NOUTEKNO
Geri bildirim: Depression, What is Depression? Depression Treatment - NOUTEKNO
Geri bildirim: SEREBRAL PALSİ TEKERLEKLİ SANDALYE - NOUTEKNO
Geri bildirim: INSTAGRAM HISTORY - NOUTEKNO