Depresyon, Depresyon nedir? Depresyon Tedavisi

Merhabalar, bugünkü yazımızda depresyondan bahsedeceğiz. “Depresyon nedir?” ve “tedavisi nasıl olur?” gibi soruların cevaplarına değineceğiz.

Depresyon

Depresyon Nedir?

Depresyon, kişinin sürekli bir üzüntü ve ilgi kaybına neden olan duygu bozukluğudur. Depresyona majör depresif bozukluk veya klinik depresyon da denmektedir.

Depresyondan muzdarip olan kişilerin hisleri, düşünceleri ve duyguları bu durumdan etkilenmektedir. Sürekli bunalım halindedirler bu sebeple duygusal ve fiziksel bozukluklar ortaya çıkabilir. Hatta bu kişiler hayatı yaşamaya değmez olarak görebilmektedir.

Depresyon basit bir keyifsizlik olarak ifade edilemez. Bu sebeple tedavisi kişiden kişiye değişmekle beraber uzun sürebilmektedir. Doktorlar gerektiği durumlarda ilaç kullanımını da önerebilir.

DEPRESYON TEDAVİSİ NASIL GERÇEKLEŞTİRİLİR?

Depresyon tedavisi kişinin ruh halini etkileyen olumsuzlukların giderilmesi amacıyla yapılan tedavi planıdır.  Tedavide psikoterapi, ilaçlar ve beyin uyarımı teknikleri kullanılmaktadır.  Etkin bir tedavi ile de haftalar içinde kısmi düzelme sağlanabilir. Tam düzelme ise 2-4 ay içinde gerçekleşmektedir.  Hafif şiddetteki bir depresyonda ise psikoterapi tek başına yeterli olabilmektedir.  Orta şiddetteki bir hastaya ise hem psikoterapi hem de ilaç tedavisi uygulanabilir.  Eğer istenilen düzelme sağlanamazsa beyin uyarım tekniği olan Manyetik Uyarım Tedavisi yapılır. Ağır durumlarda ise intihar riskini ortadan kaldırmak için hasta hastaneye yatırılır. Ağır hastalara yoğun psikoterapi ile birlikte biyolojik tedaviler uygulanabilir.  İlaç ile beyin uyarım teknikleri (TMU, Elektrokonvülsif Tedavi-EKT) bu hastalara uygulanan prosedürlerin başında gelmektedir. Aynı şekilde ağır hastalara ilaçlar damar yoluyla da verilebilmektedir.

UZUN SÜRÜYORSA DİKKAT!

Günümüzde çoğu insan kendini gün içerisinde zaman zaman mutsuz yada mutlu hissedebilir. Bu durum modern yaşantıdaki şartlardan dolayı oldukça normaldir.  Fakat aşırı mutsuzluk durumu günler boyunca devam ediyor ve kişi kendini değersiz hissediyorsa burada bir problem var demektir. Bu yüzden kişi depresyon tedavisi görmelidir.  Depresyon günümüzde yaygın olarak görülen ciddi bir problemdir.  Depresyon tanısı alan bir kişiye de uzman bir doktor tarafından bir tedavi planı yapılmalıdır.

BAŞKA HASTALIKLARA DA YOL AÇABİLİR!

Depresyon kişilerin günlük hayatını etkileyerek motivasyonunu düşürmektedir. Hatta depresyonlu bireylerin diğer kişilerle olan iletişimleri de olumsuz etkilenmektedir.  Bu durum diğer sağlık problemlerine yol açmaktadır.  Depresyon tedavisi yapılmazsa kişide astım, kalp, diyabet ve hatta kanser gibi diğer sağlık problemleri de ortaya çıkabilir.  Depresyon tedavisi ise tamamen kişiye özeldir. Çünkü her insanı depresyona iten sebepler oldukça farklıdır.  Bir kişi için işe yarayan bir tedavi ise başka kişide işe yarayamayabilir.

UZMAN BİR HEKİM TARAFINDAN TANI KONULMALI!

Depresyon zihinsel bir hastalık olarak sayılmakla birlikte tedavisi de mümkündür. Depresyon tedavisi uygulanan kişilerin yüzde 85’i tedaviye olumlu yanıt vermektedir. Tedaviye olumlu yanıt veren hastaların semptomları zamanla azalmakta ve giderek normale dönmektedirler.  Bir tanı ve tedaviden öncede mutlaka uzman bir doktor ile görüşülmelidir.  Depresyonun tiroit gibi tıbbi bir durumdan kaynaklanmadığına dair bir kan testi de yapılmalıdır. Durumu değerlendirmek, tanı koymak ve tedavi planı hazırlamak içinde ailenin geçmişi, semptomlar ve çevresel faktörler değerlendirilmelidir.

TEDAVİDE İLAÇ KULLANIMI

Depresyon tedavisinde anti depresanlar ilk haftalar bazı olumlu değişikliklere yol açsalar da asıl iyileşme iki yada üç ay sonra görülmektedir. Hastanın duygu durumuna göre ise birkaç hafta sonra ilacın dozajı azaltılabilir ya da artırabilir. Doktorlar iyileşme sağlansa bile bir süre daha ilaç kullanımına devam edilmesini önermektedir.

TEDAVİDE PSİKOTERAPİ

Depresyon tedavisinde psikoterapi oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Psikoterapi hastanın depresyon şiddetine göre birkaç haftada veya daha uzun sürebilir. 10-15 seansta ise ciddi başarılar elde edilmektedir.

Modern yaşantının şartlarından dolayı hepimiz zaman zaman depresyona girebiliriz. Fakat depresyonun tedavi edilebilen bir durum olduğunu ise asla unutmamalıyız.

Diğer yazılarımız da ilginizi çekebilir;

Stres yönetimi nedir, nasıl olur?
Sağlıklı yaşam, sağlıklı yaşam için neler yapmalıyız?

8 thoughts on “Depresyon, Depresyon nedir? Depresyon Tedavisi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.