Sağlıklı Yaşam, Sağlıklı Yaşam İçin Neler Yapmalıyız?

Merhabalar, bugünkü yazımızda sağlıklı yaşam için neler yapılması gerektiğinden bahsedeceğiz.

Sağlıklı Yaşam

MUTLULUĞUN GÖSTERGESİ SAĞLIKLI YAŞAM

Sağlıklı yaşam mutluluğun temel göstergelerinden birisidir.  Sağlıklı olmak genellikle doğuştan gelen bir özellik olarak algılanır. Fakat sağlıklı olmak için çaba göstermek gerekmektedir. Sağlıklı yaşam doğumdan önce başlamaktadır. Çünkü anne ve babanın genetik özellikleri bebeğe aktırılmaktadır. Bu yüzden anne ve babanın da sağlıklarına dikkat etmesi gerekmektedir.

SAĞLIKLI YAŞAM ASLINDA ÇOK KOLAY!

Sağlıklı yaşam için yapmamız gerekenler aslında günlük yaşantımızdaki basit ve küçük şeylerden oluşmaktadır.  Nerede ve hangi şartlar altında olursak olalım yapacağımız ufak şeyler bize sağlıklı yaşamın kapılarını açacaktır.  Sağlığın korunması hayat kalitemizi artıracağı gibi diğer insanlarla olan iletişimizi de kolaylaştıracaktır. Sağlıklı yaşamın temel basit kuralları ise düzenli beslenme, temizlik, zihinsel ve bedensel çalışmadan oluşmaktadır. Ayrıca sağlıklı bir yaşam için sigara, alkol ve uyuşturucu gibi bağımlılık yapıcı maddelerden uzak durulmalıdır.

SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN YAPILMASI GEREKENLER:

Sağlıklı bir yaşam için birkaç önemli madde sıralamak gerekirse;

1- HİJYEN

Sağlıklı bir yaşamın temel kurallarından bir tanesi de hijyendir.  Her insan kendi temizliğinden sorumludur.  Çocukken anne, baba ve öğretmenler tarafından öğretilen temel hijyen kuralları çocukluktan sonra bireyin kendisi tarafından yapılmalıdır.  Tuvaletten önce ve sonra yiyeceklere dokunmadan elleri yıkamak temel bir kural olmalıdır.  Temizlik ise sadece görünür kirlerden oluşmamaktadır.  Uykudan uyanınca yüzün yıkanması ve çamaşırların temizlenmesi temel temizlik kurallarındandır.  Su ve sabundan bahsetmeden ise temizlikten bahsedilemez. Toplumuzda temizlikten bahsetmek için suya ve sabuna da dokunmak gerekmektedir. Ayrıca banyo lifleri, diş fırçaları, el ve ayak temizliği temizliğin olmazsa olmaz şartlarındandır.

2- CİLT TEMİZLİĞİ

Vücuda ait kişisel temizlik birçok hastalığın önüne geçer.  Kişisel temizlik yapılmadığı takdirde ishal, alerji, mantar, mikrobik hastalıklar ve soğuk algınlığı gibi hastalıklar görülebilmektedir.  Uygun vücut temizliği ise bu hastalıkların önüne geçmektedir.  Kişisel temizlik alışkanlığı ayrıca kötü vücut kokusuna da önlemektedir.  Kötü vücut kokusu vücutta bulunan mikropların teri parçalamasıyla oluşmaktadır.  Kötü koku meydana getirenler yerler ayaklar, koltuk altları ve kılların yoğun olarak bulunduğu yerlerdir.  Her gün banyo yapılmadığı durumda kötü koku meydana getirebilecek olan yerlerin düzenli olarak temizlenmesi önemlidir.

3- BANYO YAPMAK

Mümkün olduğunca sık yıkanmak gerekmektedir.  Özellikle vücutta oluşan mikropların, bakterilerin, yağların ve terlerin atılması için banyo yapmak şarttır.  İyi bir banyo içinde su ve sabun kullanılarak derinin ovulması ve kirin atılması gerekmektedir.  Bu duruma kirli ortamlarda çalışan bireylerin daha çok dikkat etmesi gerekmektedir.  Yıkanma sırasında temizliği kolaylaştıracak bazı araç ve gereçler bulunmaktadır.  Lif ve kese bunlardan bazılarıdır. Zaten su ve sabun temizliğin modern toplumlardaki göstergesidir.  Lifler sabunun vücuda daha etkin bir şekilde temas etmesini sağlamaktadır. Sırt bölgeleri içinde uzun saplı banyo fırçaları kullanılmamalıdır. Banyo yapılamadığı takdirde de çamaşırların sık sık değiştirilmesi gerekmektedir.  Spor ve yorucu işler yapıldığında terleme durumu ortaya çıkacağından mutlaka banyo yapılmalıdır.

4- BESLENME

Sağlıklı yaşamanın mutluluğun temel göstergelerinden birisi olduğunu belirtmiştir. Bunun için de temizlik kadar dengeli bir şekilde beslenmek oldukça önemlidir.  Sağlıklı ve dengeli beslenme vücudun gelişmesi için şarttır. Bunun için gerekli olan besinlerden yeteri miktarda alınmalıdır.  Güne kahvaltıyla başlamak, öğün atlamamak ve abur cuburdan uzak durmak oldukça önemlidir.  Günde en 4 veya 6 bardakta su içilmesi gerekmektedir. Sağlıklı beslenebilmek içinde kilo aldıracak şeylerden de uzak durmak gereklidir. Günümüzde rafine gıdalardan alınan enerji yüzünden şişmanlık önemli bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkmaktadır.

5- SPOR YAPMAK

Sağlıklı bir yaşam için önceki maddeler ne kadar gerekli ise hareket etmekte bi o kadar gereklidir. Spor yaparak kaslarımızı hareket ettirir ve bir o kadar da zinde hissederiz. Tamamen oturma üzerine geçen günün ardından daha çok yorulmuş ve psikolojik olarak kötü hisseder durumda oluruz. Bu sebeple belli aralıklarla hareket etmek gerekmektedir. Spor yapmanın sağlıklı bir yaşam için katlılarının birkaçını vücudumuzu ve beynimizi zinde hissetmek, mutlu olmak, stresi azaltmak, kendimize olan saygımızı artırmak, iştahı artırmak, günlük enerjimizi yükseltmek ve yaşam kalitemizi artırmak şeklinde sıralayabiliriz. Sağlıklı yaşam için hareket edelim 🙂

Bir yazımızın daha sonuna geldik, başka yazılarda görüşmek üzere…

Diğer yazılarımız da ilginizi çekebilir;

Stres yönetimi nedir, nasıl olur?
Bir A4 Kağıt 50 Kez İkiye Katlanırsa Kalınlığı Ne Olur ?

11 thoughts on “Sağlıklı Yaşam, Sağlıklı Yaşam İçin Neler Yapmalıyız?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.