TELEVİZYON TARİHİ
Yıllardır evimizin baş köşesinde televizyon bulunur. Her ne kadar günümüzde televizyonun bize sunduğu gelişmeler gerek bilgisayar gerekse telefon aracılığı ile yapılsa da televizyonun yeri her zaman farklıdır. Aileleri yıllarca dizileri, yarışmaları, haberleri ile başına kilitlemiştir. Çoğu insan ömründe göremeyeceği yerleri gördü televizyonda. Çoğu insan ise konserine gidemediği, hayran olduğu sanatçıyı dinledi. Gündem artık sonraki günün gazetesinden değil o akşam ki haberlerden takip edildi. Tüm bunları hayatımıza sokan televizyonu, icat eden kişi kimdir? Ne zaman icat etmiştir? Televizyonun günümüze kadar olan gelişimi nasıl olmuştur? Tüm bunlara cevap arayalım.
Mekanik Televizyonun İcadı
İlk olarak televizyon kelimesinin anlamıyla başlayalım. Televizyon kelimesi, Yunanca uzak anlamına gelen ” telos ” ile Latince görmek anlamına gelen ” visio ” kelimelerinden türetilmiştir. Türk Dil Kurumu ise ” üzgöreç ” ve ” üzgörüm ” kelimelerini tavsiye etmiş olsada çok fazla talep görmemiştir. Sonuç olarak şuan ki deyimiyle ” Televizyon ” olarak kullanmaktayız. John Logie Baird tarihte ilk mekanik televizyonu yapan kişidir. Televizyonu yaparken Paul Nipkow adında bir bilim adamının Nipkow diski’ni kullanmıştır. Nipkow diskinden elektrikli sinyaller televizyona ulaşıp onda bulunan ampulün parlaklığını sürekli olarak değiştirmiştir. Ayrıca bu düzenekte hareketli delikler ve değişen ampul parlaklığı küçük hareketli görüntüler ortaya çıkarmıştır. Görüntü küçük olduğundan dolayı mercekler yardımıyla görüntü büyütülmüştür. Bu televizyon icat bakımından her ne kadar heyecan verici olsada bulanık ve titrek görüntüden dolayı çok fazla rağbet görmemiştir.
Elektronik Televizyona Geçiş
Televizyonun gelişmesinde ve elektronik bir alet haline gelmesinde Vladimir Zworykin ve Philo Farnsworth büyük rol oynamıştır. Vladimir Zworykin katot ışınlı tüpü icat etmiştir. Bu tüp elektron demetlerini saptırarak, modüle ederek ve hızlandırarak görüntüyü oluşturur. Philo Farnsworth ise Vladimir Zworykin ile birlikte televizyonun elektronik bir sistem haline gelmesinde büyük rol oynadı. Televizyonlar başta siyah beyaz görüntü veriyorlardı. Daha sonra eklenen fosfor tabakasıyla birlikte artık renkli görüntülerde vermeye başlamıştır. Katot ışını tüpünden çıkan elektron demetleri elektromıknatıslar ile birlikte fosforlu ekrana yönlendirilmektedir. Ekrana çarpan elektronların ışık yaymasıyla görüntü oluşmaktadır. Renkli televizyonların ilk çıkışı 1950’li yıllarda Abd’de görülmüştür. Ancak geniş kitlelere ulaşması 1960’lı yıllara denk gelmiştir.
Günümüzde Televizyon
Günümüzde katot ışınlı televizyonlar kendini yeni teknolojik yüksek çözünürlüklü televizyonlara bırakmıştır. Yeni nesil televizyonlarda internete girmek, 3 boyutlu filmler izlemek ve telefonu bağlamak mümkündür. Gelecekte ise hızla gelişen teknolojiye bağlı olarak televizyonlar daha pratik ve etkileşimli hale gelecek gibi duruyor. Ancak yerini başka bir icada bırakmaz ise…
İlker tarihi ile ilgili diğer içeriklere buradan ulaşabilirsiniz.