Finansal Okuryazarlık, Para Yönetimi
Merhabalar, bugünkü yazımızda parayı yönetmek için bilmemiz gereken finansal okuryazarlık hakkında bilgi vereceğiz. Parayı yönetmeyi bilen kişiler ekonomik sıkıntılarda da kendilerini rahatlatabilmektedir.
Finansal okuryazarlık bireylerin bütçe yapma, tasarruf, borç alma ve yatırım gibi konularda bilgi sahibi olmalarıdır. Finans konularında bilgi sahibi olan kişiler bu bilgileri kararlarında etkili bir şekilde kullanabilmektedir. Finansal okur yazarlığın beş bileşeni bulunmaktadır. Bu beş bileşen finansal kavramlarla ilgili bilgi, finansal kavramlarla ilgili iletişim kurabilme yeteneği, kişisel finans yönetimi becericisi, uygun finansal kararlar verebilme becerisi ve ihtiyaçlar için planlama yapma davranışından oluşmaktadır.
Amerika, Kanada ve İngiltere gibi ülkelerde uzun yıllardır popüler bir kavram olan finansal okur yazarlık kişilerin finans yönetimini doğru ve planlı bir şekilde yapabilmesidir. Finansal okuryazarlığın temel unsuru finansal çerçevedeki doğru bilgi, davranış ve tutumlardır. Finansal okur yazarlığa hakim olan kişiler harcamalarını doğru yönetebilir ve geleceğe ilişkin doğru planlamalar yapabilir. Bu bilgi ve tecrübeler insanların geleceğe dair farkındalığını geliştirebilir. Günümüzde ekonomi bilgi sahibi olmayan insanların bile hayatında çok önemli bir role sahiptir. Çünkü ekonomi kavramı sadece büyük yatırımlara ilişkin değildir. Günlük yaşantımızda yaptığımız küçük alışverişler bile ekonomi kavramına ilişkindir. Bu yüzden ekonomi hakkında ufakta olsa bilgi sahibi olmak kişilere büyük bir avantaj kazandırmaktadır. Bilgi sahibi olarak da bütçemizi doğru yapabilir ve geleceğe yönelik hayallerimizi geliştirebiliriz.
Çoğu insan gündelik yaşam içerisindeki bütçesinde gelir ve giderlerini tam olarak ayarlayamamaktadır. Aynı şekilde bireylerin çoğu birikim ve yatırım yapmak istediğin de başarısız olmaktadır. Eğer daha planlı ve daha iyi koşullarda yaşamak istiyorsanız hayatınıza finansal okur yazarlık kavramını dahil etmelisiniz. Bu kavram bir çok kişiye ilk bakışta korkutucu ve karmaşık gelmektedir. Fakat bazı temel kavramlarını öğrenerek ve gerekli kurslara katılarak kişilerin çoğu finansal okuryazarlık hakkında gerekli bilgileri öğrenebilir.
FİNANSAL OKURYAZARLIĞI ÖĞRENMENİN FAYDALARI NELERDİR?
Gündelik yaşantı içerisinde gözden kaçırılan bütçe ayarlaması finansal okuryazarlık ile yapılabilir. Bu şekilde maddi sorunlarınıza çözümler üretebilirsiniz. Finansal okur yazarlık ile gelir ve giderlerinizi daha iyi yönetebilirsiniz. Aynı şekilde birikim yaparak geleceğe yönelik hayallerinizi geliştirebilirsiniz. Birikim yapma ve birikimleri yönetme de çoğu insanların ekonomik sorunları arasında yer almaktadır. Finansal okur yazarlık ile elde ettiğiniz bilgilerle geleceğe yönelik daha realist adımlar atabilirsiniz. Ekonomiye ilişkin de bazı temel kavramları öğrenmek ülke ve Dünya gündemini daha iyi yorumlamanızı sağlayacaktır. Bu şekilde finansal olaylar hakkında çıkarımlar ve yorumlar yapabilirsiniz. Deneyimli yatırımcılarında bilgilerinden tecrübeler edinmek size finans alanında büyük bir avantaj katacaktır. Bu şekilde yatırımlarınızın risklerini edinilmiş tecrübelerden öğrenebilirsiniz. Ekonomik geleceğinizi de güvence altına almak için finansal okur yazarlığa sahip olmanız gerekmektedir. Finansal okuryazarlık ile sadece kendinize değil ailenize ve sevdiklerinize de değer katabilirsiniz. Onlara yardımcı olarak maddi sorunlarında doğru fikirler verebilirsiniz.
FİNANSAL OKURYAZARLIKLA İLGİLİ BAZI TEMEL KAVRAMLAR
Bütçe: Bütçe gerçek veya tüzel kişilerin gelecekteki bir zaman dilimi içerisinde para yönetimi için yapabileceği beceri ve bilgileri temsil eden kavramdır. Bütçe kavramına hakim olan bireyler gelir giderlerini doğru yönetebilir.
Birikim: Yatırım yapabilmek için gerekli bütün bilgi ve becerilere sahip olmak birikim kavramıyla ifade edilmektedir.
Bankacılık: Bankacılık banka hesaplarının doğru yönetilmesi ve koşullar çerçevesinde planlı adımlar atılmasıdır.
İhtiyaç yönetimi: Beslenme, barınma ve ulaşım gibi temel ihtiyaçların planlanması ihtiyaç yönetimi ile ifade edilmektedir.
Sigorta: Deprem, sağlık ve trafik gibi sigortaların neden gerekli olduğunun anlaşılmasıdır.
Kredi Yönetimi: Kredi yönetimi kredilerin doğru ayarlanması ve kredi notunun yüksek tutulmasıdır.
Emeklilik: Bireysel emeklilik planı oluşturarak geleceğin güvence altına alınmasına ilişkin kavram emeklilik terimiyle açıklanmaktadır. Tasarruf: Artan giderlerin azaltılarak tasarruf eğilimlerinin arttırılmasıdır.
Diğer yazılarımız da ilginizi çekebilir;
Temettü Tarihleri
Temettü nedir, Temettü Emekliliği Nedir?
Katılım Endeksi Nedir? Katılım Endeksi Hisseleri
Borsa Terimleri 1
Borsa Terimleri 2