GÖZLÜK TARİHİ
Gözlük, Türk Dil Kurumu tarafından “ Görme bozukluğu olan gözlerin daha iyi görmesine veya gözleri korumaya yarayan, bir çerçeveye yerleştirilmiş çift camdan oluşan araç” olarak tanımlanmıştır. Günümüzde çoğu insanın hayatında vazgeçilmez bir araç olan gözlük tarihte ilk ne zaman kullanılmaya başlanmıştır?
Gözlük, bu zamanki halini alana kadar çok evrim geçirmiştir. İlk olarak Mısır yazıtlarından elde edilen bilgilere göre o zamanlar basit cam mercekler görme bozukluğunu engellemek için kullanılıyordu. Daha sonraki bilgilere göre ise Venedik’te kullanılmaya başlandı. Bugünkü kullanımına en uygun tasarım ise İngiliz bilim adamı ve filozof Roger Bacon(1219/1220 – ö. 1292 İngiltere) tarafından icat edilmiştir. İlk olarak “lorgnette” adı verilen el ile tutulan ve tek göze takılan model olarak kullanılmıştır. İlerleyen zamanlarda gözlüğün kullanım ihtiyacı artmıştır. Kullanılan gözlüğün ergonomik olarak uygun olmamasından dolayı gözlüğe yardımcı elemanlar aranmaya başlanmıştır. 1727 yılında Edward Scarlett ( 1688 – 1743 Londra) tarafından bulunan gözlüğe özel bir sap ile birlikte gözlük bugün olan kullanım şekline evrilmiştir. 1783 yılında Philadelphia’da açılan ilk gözlükçü dükkanı ile birlikte seri üretiminin temelleri atılmıştır. Elle üretimi yapılan gözlükler teknolojinin ilerlemesiyle birlikte artık fabrikada seri üretimi başlanmıştır.
Gözlük, görme bozukluklarının önüne geçerek yaşam kalitesinin artırmaktadır. Teknolojik olarak sürekli gelişme gösteren insanlığa büyük bir yardımcı araç olmaktadır.