İlkler Tarihi

İŞİTME CİHAZI TARİHİ

Geçmişten günümüze işitme sorunu insanların hayatında zorluklar çıkarmıştır. Peki insanlar geçmişten günümüze bu sorun için nasıl çözümler üretmiştir? İşitme duyarlılığının artırılması için ne kullanılmıştır? Ve en önemlisi teknolojik anlamda ilk işitme cihazı nasıl ve kim tarafından icat edilmiştir? Hadi bunları cevaplayalım.

İşitme duyarlılığını artırmak için ilk zamanlarda neler yapılmıştır?

İnsanların işitme güçlüğü çektiğini farkettikleri ilk zamanlarda bunun önüne geçmek için o dönemin şartlarına göre bazı yöntemler geliştirmiştir. Bu yöntemlerin belki de en basiti ve en etkilisi elleri kulak arkasında koyma yöntemidir. Bu yöntem kullanılarak eller bir çanak anten görevi görerek işitme değerini 10 – 15 dB arttırmayı başarmıştır. Bu tarihin bilinen işitme güçlüğünün önüne geçmek için yapılan ilk yöntemdir. Bu yöntemin dışında krallara yapılan akustik tahtlar da bu sorunun önüne geçmek için kullanılmıştır.

Teknolojik anlamda ilk işitme cihazı?

Karbon işitme cihazı

Günümüz işitme cihazlarının en basit halleri 1800 yıllarda Avrupa’da icat edilmiştir. Kullanım ve ergonomik anlamda zorluk yaratan bu cihazlar sürekli geliştirilmiştir. Daha sonra işitme cihazının icat edilmeye çalışılması başka icatların bulunmasına da vesile olmuştur. Örnek verecek olursak annesi ve eşi işitme sorunu olan Graham Bell onlar için işitme cihazı yapmaya çalışırken telefonu icat etmiştir. Daha sonra bu telefon teknolojisi işitme cihazlarına adapte edilerek ilk karbon işitme cihazları üretilmiştir. İlk karbon işitme cihazı 1902 yılında Miller Reese Hutchison tarafından Amerika’da yapılmıştır. İlk satışı gerçekleştirilmiştir. Daha sonra bu cihaz geliştirildi. Kemik iletim cihazı olarak adlandırılan işitme cihazı adını aldı. İşitme cihazı dünyada teknolojinin gelişmesiyle birlikte bu çağda ileri bir seviyeye gelmiştir. İşitme cihazının ilerlemesi odyolojinin biliminin ortaya çıkmasını sağlamıştır.

Odyojoli Ve Sonrası
Kulak arkası işitme c.

1950 yıllarında artık transistörlü işitme cihazları kullanılmaya başlanmıştır. İşitme cihazları artık hem rahat taşınabilir hem de daha ergonomik bir hal almaya başlamıştır. Kulak arkası işitme cihazları 1960 yılında icat edilmiştir. Bu icadın getirdiği kolaylık ile insan yaşamında işitme konforu artmıştır. Ancak işitme cihazlarının tasarımı hem estetik kaygı hem de ergonomik durumlar bazlı sorunları ortaya çıkmıştır. Burada üreticiler müşteri isteğine bağlı olarak cihazların daha estetik görünmesini ya da günlük kullanımda fark edilmemesini sağlamak için çabalamıştır. Kulak içi İşitme cihazları icat edilmiştir. Daha sonra İşitme cihazları teknolojinin sürekli gelişmesinden nasibini almış ve bugün oldukları teknolojik seviyeye gelmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir