CIRT CIRT’IN ORTAYA ÇIKIŞI
Cırt cırt ayakkabı, elbise, kumaş gibi birçok şeyi birleştirmeye bir arada tutmaya yarayan bir düzenektir. İki ana bileşenden oluşmaktadır. Bir tarafta minik esnek kancaların olduğu diğer tarafında ise çokça minik ve esnek halkalardan oluşmaktadır. Günümüzde suni malzemelerden üretilmektedir. Bir tarafı kancalı diğer tarafı halkalı birbirine tutunan kumaş şeritler halinde satışı yapılmaktadır. Türkçe adını kullanırken çıkarttığı ‘cırt’ sesinden almıştır. İngilizce adı ise Fransızca kadife (Velorus) ve kancanın (Crochet) birleşiminden olan Velcro’dan almaktadır. Peki cırt cırt’ın ortaya çıkışı nasıl olmuştur ona bakalım.
ORTAYA ÇIKIŞI
Cırt cırtı 1941 yılında İsviçreli mühendis George de Mestral Alp dağında köpeği ile birlikte yaptığı bir gezide bazı yabani otların tohumlarının sürtünerek geçtiği sırada köpeğinin üstüne ve pantolonuna yapıştığını görmüş, bu yapışmanın oluşturduğu kuvvetten esinlenerek bazı araştırmalar yapmış ve günümüzdeki cırt cırtın temel mekaniğini ortaya koymuştur.
Üretim Süreci
Mestral’in yapmış olduğu 10 yıllık çalışma sonunda 1955 yılında cırt cırtın patentini almaya hak kazanmıştır. Yapılan koruma sözleşmesi gereğince 1978 yılına kadar bu cırt cırt patentinin tüm hakları koruma altına alınarak üretimi yapılamamıştır. 1978 yılından sonra korumanın bitmesiyle birlikte cırt cırtı farklı firmalar da üretmeye başlamıştır. Günümüzde yüzlerce cırt cırt markası ve firması bulunmaktadır. Fermuara ve bağcıklara rakip olabilecek bu keşif, günümüzde pratikliği ile ayakkabılarda, giysilerde, çantalarda, şapkalarda, askeri ve medikal malzemelerde, hemen hemen çoğu yerde kullanılmaktadır. Cırt cırt ile kullanım benzerliği olan Fermuarın Tarihsel Keşfine buradan ulaşabilirsiniz.