İlkler Tarihi

BİLGİSAYAR TARİHİ

Günümüzde neredeyse bilgisayar terimini bilmeyen yoktur. Eskiden şirketlerde hatta ilk başta savaşlarda kullanılan bilgisayar artık evlerimize kadar girdi. Bilgisayar eskiden daha çok iş dünyasında yer almaktaydı. Ancak gelişen teknoloji ile birlikte bilgisayar üreten şirketler artmıştır. Dolayısıyla bilgisayarın kullanım alanları da genişlemiştir. Eskiden sadece matematik hesaplamaları için kullanılan bilgisayarlar artık tasarım, üretim, eğlence gibi daha çok örneklendirebileceğimiz alanlara giriş yapmıştır. Bu yazımızda ilk bilgisayarın üretimine, üreten kişilere, ve günümüze kadar olan gelişimine bakacağız.

Tarihte İlk Bilgisayar
Charles Babbage Hesap Makinesi
Charles Babbage Hesap Makinesi

Tarihine bakmadan önce adına bakalım ” bilgisayar ” bilgiyi hesaplamak, düzenlemek ve değiştirmek gibi anlamlara gelmektedir. Buradan yola çıkarsak tarihin ilk bilgisayarı, bazı kaynakların da desteklemesiyle birlikte abaküsler olarak gösterilmektedir. Bu da bilgisayar tarihinin yaklaşık 2000 yıl öncesine kadar dayandığının göstergesidir. Daha sonra abaküsler yerine hesap makineleri kullanılmıştır. 1671 yılında Gottfried Leibniz tarafından geliştirilen hesap makinesi 1691 yılında hayata geçirilmiştir. Bu hesap makinesi 4 işlemi yapabiliyordu. Ancak bu hesap makinesi fazla tutunamamıştır. Charles Xavier Thomas tarafında 1820 yılında yapılan hesap makinesi ticari amaçlarda kullanılan ilk hesap makinesi yani bilgisayardır. Aynı dönemde Charles Babbage 1823 yılında buharla çalışan otomatik hesaplama yapan hesap makinesini icat etmiştir. Herman Hollerith delikli kart sistemi ile hesaplama yapan bilgisayarı icat etmiştir. Bu sistemde işlem hızı artış gösterirken hata sayısı azalmıştır. Bu tarihin ilk resmi bilgisayarıdır.

Modern Bilgisayar
Howard H. Aiken Mark 1 bilgisayarı
Mark 1

Bilgisayarlarda en büyük ilerleme kaydeden isim Howard H. Aiken’dir. 1937 yılında Mark 1 olarak adlandırdığı bilgisayarı yine delikli kart sistemi ile çalışmaktadır. Ancak bu bilgisayar logaritma ve trigonometri gibi işlemleri yapmaktadır. Yavaş olan bu bilgisayarın, tam otomatik çalışması ve uzun işlemler yapabilmesi onu öne çıkarıyordu. 1941 yılında günümüz bilgisayarların atası olarak bilinen bilgisayarın yapımı için emir verilmiştir. 1945 yılında şekillenen bu bilgisayarın yapımı 2 yıl sürmüştür. 1947 yılında basına tanıtılmıştır. İlk elektronik bilgisayar olan ENIAC (Electronic Numerical Intergator And Computer – ( Elektronik sayısal entegreli hesaplayıcı) günümüzdeki bilgisayarların atası olarak bilinmektedir. ENIAC elektronik olarak veri işleme kapasiteli bir bilgisayardır. 2. Dünya Savaşı sırasında ABD’li bilim adamları tarafından icat edilmiştir. 167 metrekarelik bir alana ancak sığabilen ENIAC’ın ağılığı da 30 tondu. Bu bilgisayarın bugün kullanılan bilgisayarların atası sayılmasının en büyük nedeni ram ve elektron tüpleri kullanılmasıdır. Elektron tüpleri bugün kullanılan çiplerin atasıdır. Ticari amaçla kullanılan bilgisayar UNIVAC 1952 yılına kadar yapılmıştır.

Bilgisayarın Günümüze Kadar Gelişimi

Altair 8800 ilk kişisel bilgisayar
Altair 8800

1960 yıllardan sonra elektron tüplerinin yerini transistörler almıştır. Daha sonra da transistörlerin yerini transistörlerin birleşimi olarak kabul edebileceğimiz entegre sistemler almıştır. Bugün kullanılan mikroçipler ise birçok entegre sistemin birleştirilip küçültülmüş halidir. Bilgisayarın kendine has yazılım dilleri bulunmaktadır. Bu yazılım dillerine göre bilgisayarlar çeşitli alanlarda kullanılmaya başlanmıştır. 1957 yılında Fortran programa dili yayınlanmıştır. 1959 yılında COBOL programlama dili yayınlanmıştır. COBOL ticari alanlarda ve şirketlerde bilgisayar kullanımı için yayınlamıştır. 1972 yılında Dennis Ritchie C programlama dilini yayınlamıştır. Bu arada internetin atası olarak kabul edilen ARPANET 1969 yılında kurulmuştur. 1973 yılında durmak bilmeyen Dennis Ritchie, Ken Thompson ile birlikte UNİX işletim sisteminin duyurmuştur. Gelişmeler devam ederken artık normal insanlarda da bilgisayarlar istek uyandırmaya başlamıştır. Akabinde ise 1974 yılında Altair 8800 isimli kişisel bilgisayar icat edilmiştir. Bilgisayar tarihini büyük anlamda değiştiren ve normal insanların hayatına bilgisayarların girmesini sağlayan en büyük iki olay Microsoft ve Apple’ın kurulmasıdır. 1975’te Microsoft, 1976 yılında ise Apple kurulmuştur.

Günümüzde Bilgisayar

Apple ve Microsoft’un girdikleri bilgisayar yarışı bilgisayarın gelişimini hem hızlandırmış hem de kısa sürede büyük yol almasını sağlamıştır. İnternetin kullanılmaya başlanmasıyla birlikte bilgisayar talepleri artmıştır. İnsanlar artık evlerinde bilgisayar kullanmaya başlaması, evden iş görmesi, eğlence ögesi bir araya gelince talep iyice artmıştır. Dolayısıyla iki şirketin daha iyi bilgisayarlar üretmenin yanında alınan bilgisayarın ücretinin de insanlara uygun olmasına özen göstermiştir. Bunların sonucunda şuan da neredeyse her evde iyi kötü bilgisayar bulunmaktadır.

İlkler tarihi ile ilgili diğer içeriklerimize buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir