Kronik Yorgunluk Sendromu, Belirtileri ve Tedavisi
Merhabalar, bugünkü yazımızda kronik yorgunluk sendromu anlatacağız.
Çağın Hastalığı Kronik Yorgunluk Sendromu
Yorgunluk günlük işleri yaptıktan sonra kişinin kendisini halsiz ve bitkin hissetmesi olarak tanımlanabilir. Günlük hayat içerisinde kapasitenin üzerinde eğer fiziksel aktivite yapılırsa yorgun olmak normaldir. Fakat eğer kişi gün içerisinde aktivite yapmadan yorgun olduğunu söylüyorsa burada bir problem vardır. Eğer aktivite yapmadan yorgunluk varsa bu durum bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Hiçbir hastalık belirtisi yoksa ve kişi aktivite yapmadan kendisini yorgun ve bitkin hissediyorsa bu durum kronik yorgunluk sendromu olarak adlandırılmaktadır.
KRONİK YORGUNLUK SENDROMU
Kronik yorgunluğun birden fazla nedeni bulunabilmektedir. Yorgunlukta kişinin beslenme düzeni, uyku süresi ve stresi önemlidir. Sürekli yorgun hissetmenin sosyal ve psikolojik olarak bazı olumsuz durumları vardır. Sürekli yorgun hisseden kişiler sosyal ve iş hayatında geri plana düşmektedir. Bu durumda psikolojik sağlığı olumsuz etkilemektedir. Eğer kişi daha önceden yapabildiği işleri yorgunluktan dolayı yapamıyorsa kesinlikle bir doktora başvurmalıdır. Bu sayede yorgunluğun sebebi araştırılacaktır. Kronik yorgunluk sendromunda herhangi bir hastalık şikayeti olmadan kişi kendini en az 6 ay boyunca bu şekilde hissediyor olmalıdır. Gündelik alanda yapılan aktiviteler ise kişinin kendisini yorgun hissetmesinden dolayı gerçekleştirilemez. Kronik yorgunluk sendromunda yoğun bir şekilde kas ağrıları, sürekli uyku veya uykusuzluk gibi şeyler hissedilmektedir. Bu durum 20 ile 40 yaş arası kadınlarda erkeklere göre 4 kat daha fazla gözükmektedir.
KRONİK YORGUN SENDROMUNUN BELİRTİLERİ
Kronik yorgunluk sendromunda kişiler 6 ay boyunca tıbbi bir hastalığı bulunmadan kendilerini yorgun ve halsiz hissetmektedir. Kişi günlük aktivitelerini yorgunluktan dolayı yapamaz duruma gelmektedir. Bu yorgunluğa ise kas ağrısı, beyin şişi, eklem ağrıları, tırnak kırılması, saç dökülmesi ve depresyon gibi şikayetler eşlik etmektedir.
KRONİK YORGUNLUK SENDROMUNUN TANISI VE TEDAVİSİ
Doktorlar kronik yorgunluğa sahip kişileri tespit etmek ve yorgunluğun nedenini araştırmak için testler yapmaktadır. Bu testlerdeki amaç yorgunluğun altında bir hastalık olup olmadığını araştırmaktır. Hastanın hikayesi de diğer hastalıklarda olduğu gibi kronik yorgunluk sendromun teşhisinde oldukça önemlidir. Ayrıca uyku bozuklukları ve psikolojik rahatsızlarda kronik yorgunluk sendromuna neden olabilmektedir. Bu yüzden kronik yorgunluk sendromunun tanısı aralarında bir psikiyatristin olduğu ekip tarafından verilmelidir.
KRONİK YORGUNLUK SENDROMUNUN TEDAVİSİ
Tedavideki amaç hastalığın neden olduğu semptomları iyileştirmektir. Bu yüzden kişiye uygun egzersizler verilmektedir. Aynı zamanda hastaya psikolojik destekte sağlanmaktadır. Hasta tedavinin her aşamasında cesaretlendirilerek iyileşebileceğine inandırılmaktadır. Kronik yorgunluk sendromunda uygulanan her tedavi ise değişiklik gösterir. Çünkü her tedavi kişiye özeldir. Çalışma ve dinlenme periyotları da özenle ayarlanmalıdır. Çalışma ortamının da iyi havalandırılması oldukça önemlidir. Çok sıcak veya çok soğuk ortamlar ise insanda stres yaratmaktadır.
Susuz kalmakta vücudun dengesini bozmaktadır. Bu nedenle günde ez 8 veya 10 bardak su içilmelidir. Kahve ve çayda az tüketilmelidir. Düzenli spor yapmakta kronik yorgunluk sendromunun önüne geçmek için önemlidir. Her gün yapılacak 30 dakikalık bir yürüyüş sizi zinde tutabilir. Ayrıca egzersizler de kemik sağlığı açısından oldukça önemlidir. Aynı zamanda bedene temiz oksijen sağlamak içinde spor yapmalısınız. Yeterli ve düzenli beslenmende sağlık açısından oldukça önemlidir. Gün içerisinde gerekli olan vitaminler alınmalı ve öğünler atlanılmalıdır. Beyaz rafine edilmiş tahıllar yerine çavdarlı, yulaflı ve kepekli tahılları tercih etmek gerekmektedir.
Kronik yorgunluk sendromu çağın hastalığı olarak adlandırılsa da kişiye verilen özel egzersizler ve psikolojik destek sayesinde giderilebilmektedir.
Diğer yazılarımız da ilginizi çekebilir;
Depresyon, Depresyon nedir? Depresyon Tedavisi
Stres yönetimi nedir, nasıl olur?
Sağlıklı yaşam, sağlıklı yaşam için neler yapmalıyız?
Geri bildirim: Kan Bağışı - NOUTEKNO
Geri bildirim: BOTOKS UYGULAMALARI - NOUTEKNO
Geri bildirim: Kalp Krizi Neden olur, Kalp Krizi Belirtileri - NOUTEKNO