FORMULA 1 TERİMLERİ

Dünya genelinde motor sporları çok sayıda talep görmektedir. Bunların içerisinden belki de en çok talep görenlerden bir tanesi Formula 1 ‘dir. F1 ülkemizde uzun bir aradan sonra geçen yıl tekrar düzenlenmiştir. Gelecek ay Kanada Grand Prix iptali sonucu takvime Türkiye Grand Prix eklenmiştir. 11-13 Haziran 2021 tarihinde Türkiye yapılacaktır. Peki ülkemizde ve dünyada bu kadar talep gören yarışı ilk defa izleyeceklerin bilmesi gereken Formula 1 terimleri nelerdir? Bu yazımızda bunlardan bahsedeceğiz.

Antrenman Seansı

Yarışlar hafta sonu cuma ile pazar günleri arasında gerçekleştirilir. Cuma ve cumartesi günleri yarış pilotlarının araç ayarlarını o zeminin şartlarına ayarlamak ve lastik denemeleri yaptığı olaya denir.

Kum Havuzları

Pilotların araç hakimiyetini kaybettikleri anda pist dışına taşmaları olasıdır. Kum havuzları ise dışarı taşan araçların yavaşlamasını amaçlayan sürüş alanı dışına yapılan yerlerdir.

KUM HAVUZU
KUM HAVUZU
Delta Zamanı

İki farklı tur veya iki farklı aracın aralarındaki zaman farkını belirlemek için kullanılır.

Keşif Turu

Pilotların pit alanından başlayıp gride girdikleri turlardır.

Grid

Başlangıç ve bitiş düzlüğünde iki araçlık sıralar halinde yer alan ceplerdir.

Güvenlik Aracı

Kaza, güvenlik sebebi gibi durumlarda yarışın yavaşlatılması gerekir. Bu gibi durumlarda yarış pistine güvenlik aracı girerek diğer araçlara liderlik eder. Yarışın genel hızını belirler. Bu durumda pilotlar onlara iletilen hızda devam eder ve aralarındaki mesafeyi korurlar.

GÜVENLİK ARACI
GÜVENLİK ARACI
Parc Ferme

Sıralama turları ve yarıştan sonra araçların toplandığı ve hakem heyetinin izni olmadan hiçbir araç yetkilisinin araca müdahale yapamadığı alandır.

Pit Alanı

Başlangıç – bitiş düzlüğü ile bir duvar vasıtasıyla ayrılan yarış sırasında lastik değişimi gibi durumlar için kullanılan alandır. Bu alanın kendine has hız sınırı kuralları vardır. Bu kurallara uymayan sürücülere para ve zaman cezası verilmektedir.

PİT ALANI
PİT ALANI
Pitten Geçme Cezası

Pilotların kurallara aykırı hareketleri sonucunda hakem heyeti tarafından verilen cezadır. Pilotlar pist-stop yapmadan girip cezalarını çekip çıkarlar.

Dur- Kalk Cezası

Pilotun kural dışı hareketi sonucunda verilen cezadır. 5 saniye verilmesi durumunda pit alanında araca müdahale yapılabilir. Takım isterse 5 saniye cezasında pite girmez yarış sonucunda süresinin sonuna eklenir. 10 saniye cezasında ise pilot pite girmek zorundadır. Ancak burada araca müdahale edilemez.

Pit Duvarı

Takım menajerlerinin ve mühendislerinin yarışı takip ettiği alana verilen addır.

Sıralama Turları

Pilotların yarışa başlamadan önce sıralarını belirleyen ve yaklaşık yarıştan 24 saat önce yapılan hıza bağlı turlamalardır.

Pol Pozisyonu

Sıralama turları sonucunda en hızlı turu atan pilotun aldığı pozisyondur.

Kokpit

Pilotun yer aldığı bölümdür.

KOKPİT
KOKPİT
G-Kuvveti

Pilotların virajlarda, hızlanma veya yavaşlamalarda maruz kaldıkları kuvvettir.

Apeks

Pilotların viraja girerken hedefledikleri ideal yarış çizgisinde virajın tam orta noktasına verilen addır.

Lastik Aşınması

Lastiklerin sürtünmeye bağlı olarak performans ve yol tutuşunu kaybetmesidir.

Lastik Hamuru

Lastiklerin farklı türleri vardır. Bunlar piste, hava durumuna, takım stratejisine göre belirlenir. Lastikler, hiper yumuşak, ultra yumuşak, süper yumuşak, yumuşak, orta, sert, süper sert, yağmur ve yoğun yağmur lastikleri olarak ayrılır.

LASTİKLER
LASTİKLER
Kabarcıklanma

Lastiğin bir bölümünün aşırı ısınması sonucu oluşur. Aşırı ısınma lastiğin yumuşayarak parçalanmasına ve kabarcıklanmasına sebep olur. Yanlış lastik seçimi, yüksek lastik basıncı veya uygun olmayan araç ayarları bunun sebebi olabilir.

Stint

Antremanda arka arkaya atılan turlara, gerçekleştirilen uzun sürüşlere veya yarış sırasında iki pit stop arasında atılan tur serisine verilen addır.

Aerodinamik

Hareket halinde olan bir cisme havanın etkisine maruz kalma durumunu inceleyen bilim dalıdır. F1 ‘ de ise bu durum araçların tasarımı için çok önemlidir.

Bargeboard

Ön tekerlerden sidepodların başlangıcına kadar ilerleyen ve aracın yan tarafına giden hava akımını düzenleyen parçadır.

DRS

Hareketli kanat olarak da bilinir. Yarış içerisinde iki pilot arasındaki fark 1 saniyeye düştüğünde pistin belirli bölgelerinde izin verilir. Arkada ki pilot drs kullanarak öndeki pilotu geçmeye çalışır. Bu teknoloki antrenman ve sıralama turlarında da kullanılar.

DRS KAPALI
DRS KAPALI
DRS AÇIK
DRS AÇIK
ECU

Elektronik Kontrol ünitesidir. Her araçta bulunur. Formula 1’lerde motor ve vites kutusu dahil bütün elektronik sistemlerinin kontrolünü sağlayan unsurdur.

ERS

Enerji Dönüşüm Sistemi olarak bilinir. Isı enerjisini kinetik enerjiye dönüştürerek motordan daha fazla beygir gücü alınmasını sağlar. ERS tur boyunca max 33 saniye kullanılmak üzere 160 beygirlik bir güç kazandırır.

Tur Bindirme

Yarış sırasında önde giden pilotun arkada giden pilotları yakalayıp geçmesi durumudur.

Yarış Dışı

Aracın kaza veya mekanik bir durumdan dolayı yarışa devam edememe durumudur.

FORMULA 1 KAZA
FORMULA 1 KAZA
Takım Emirleri

Takım yönetimi tarafından verilen kararla aynı takımdan pilotların birinin diğerine sırasını vermesi yada zaman kazandırmasını sağlayan olaydır.

Tur Rekoru

O pist tarihinde yapılmış en hızlı tura verilen addır.

Diğer rehber yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.