BOTOKS UYGULAMALARI

Botoks uygulamaları kasları etkileyen sinirsel sistemi belirli bir süre bloke etmeyi amaçlamaktadır.  Tedavi yada kozmetik amaçlı olarak yapılabilmektedir.  Botoks halk arasında bilinen aksine böcek zehri değil Clostridium Botulinum adı verilen bir bakteriden elde edilen bir toksindir.  Günlük hayatta kullanılan antibiyotiklerde aynı yöntem ile elde edilmektedir.  Tıpta ise ilk olarak şaşılığın tedavisinde kullanılmaya başlanmıştır.  Şaşılık tedavisinde göz kenarındaki kırışıklıkların giderildiğinin fark edilmesiyle kozmetik amaçlı olarak kullanılmaya başlanmıştır.

BOTOKS UYGULAMALARINI KİMLER YAPABİLİR?

Botoks uygulamalarını sadece tıp doktorları ve diş hekimleri yapabilir.  Diş hekimlerinin çalışma alanları ağız, çene ve bunlarla bağlı çevre dokulardır.  Diş hekimlerinin sorumluluk alanlarındaki botoks uygulamaları tamamen yasaldır.  Diş hekimlerinin her gün enjeksiyon yapmaları, iğne tekniklerini iyi bilmeleri, ağız ve çevre dokulardaki anatomiye hakim olmaları gibi faktörler botoks uygulamaları açısından ideal kılmaktadır.

DİŞ HEKİMLİĞİNDE BOTOKS UYGULAMALARI:
BRUKSİZM (DİŞ SIKMA), CLENCHİNG (DİŞ GICIRDATMA) TEDAVİSİ:

Çiğneme kaslarında sorun bulunan hastalar diş sıkma (bruksizm) ve diş gıcırdatma (clenching) gibi sorunlar yaşayabilmektedir. Bu hastalarda diş boylarında değişiklikler ve kapanış bozukluları gibi hastalıklar meydana gelebilir.  Bu tip sorunlarda botoks uygulamaları olumlu sonuçlar vermektedir.

GÜLÜŞ TASARIMI

Gülme sırasında diş etleri görünen hastalarda dudağı yukarı yönde hareket ettiren kasların bir kısmının etkinliğinin azalması kötü görüntüyü ortadan kaldırmaktadır.  Derin gülme hatlarının silinmesi ve sigara kullananlarda görünen dikine kırışıkların ortadan kaldırılmasında botoks uygulamaları başarılı sonuçlar vermektedir.

KOZMETİK AMAÇLI KULLANIM:

Mimik kaslarının yıllar boyunca çalışması üzerini örten deri kıvrımlarını belirgin hale getirir. Böylece yüzde çizgilenmeler ortaya çıkmaktadır.  En sık ortaya çıkan kırışıkları ise alın, kaş göz kenarları ve ağız çevresinde görülmektedir.  Alın ve kaş çevresindeki çizgiler ise kişiyi daha yaşlı göstermektedir.  Mimik kaslarına botoks uygulanarak bu kasların hareketleri zayıflatılmaktadır.  Bu şekilde yaşlı ve kızgın görünen yüz ifadesinde düzelmeler sağlanmaktadır.  Botoks tedavisine en iyi cevap veren kırışıklıklar alın çizgileri, göz etrafı kırışıklıkları ve kaşların arasındaki kırışıklıklardır.

YÜZ ESTETİĞİNİN ETKİSİ NE KADAR DEVAM EDER?

Yüz estetiğinin etkisi hemen ortaya çıkmaz.  Botoks uygulamasından iki veya üç gün sonra yüzünüzdeki kırışıklıkların ve katlanmaların ciddi bir şekilde azaldığını görürsünüz. Botoks ve dermal tedavinin tam etkileri ise bir hafta içinde hissedilmeye başlanır.  Bu tedavinin etkisi ise 4 ay ile 6 boyunca devan etmektedir.  Eski tedavinin etkisi geçmeye başlayınca yeniden tedavi yapılmalıdır.

KOZMETİK TEDAVİ GÜVENLİ Mİ?

Botoks tedavisi eğer uzman bir doktor tarafından gerçekleştirilse oldukça güvenlidir. Tedavide kalitesi yüksek botoks iğnelerinin kullanılması önemlidir.  Bu yüzden endişe edilmesi gereken bir durum yoktur.

DİŞ HEKİMLİĞİNDE BOTOKS YAPILAMAYACAK KİŞİLER

Diş botoksu hamile ve emziren kadınlara yapılamamaktadır.  Bu uygulamanın henüz hamile ve emziren kadınlar üzerindeki etkileri bilinmemektedir.  Çünkü yeterli araştırmalar yapılmamıştır.  Alerjik reaksiyonu olan hastalara da önceden bazı testlerin yapılması gerekmektedir.  Bu yüzden cildin başka bölgelerinde botoks uygulamaları yapılarak alerjik reaksiyon olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Diğer yazılarımız da ilginizi çekebilir;

Burun Estetiğinden Sonra Yapılması Gerekenler
Estetik Diş Hekimliği Uygulamaları
Kronik yorgunluk Sendromu, Belirtileri ve Tedavisi
Depresyon, Depresyon Nedir? Depresyon Tedavisi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.