KARABÜK TURİZM OLANAKLARI

Türkiye’nin her yeri ayrı güzellikte. Daha keşfedilmeyi bekleyen onlarca güzel yer bulunuyor. Bu yerlerden birsi de Batı Karadeniz’de yer alan Karabük. Bartın, Kastamonu, Zonguldak, Çankırı ve Bolu’ya komşu olan Karabük 248 binden fazla nüfusa sahip. Ayrıca en büyük ilçeleri de Safranbolu ve Yenice. Karadeniz iklim örtüsüne sahip olan Karabük kıyı kesiminden uzak olduğu için nemli bir hava sahip değil. Şehirde karasal iklimde etkisini gösteriyor.  Ayrıca Karabük yüzde 68’lik orman alanlarıyla Türkiye’de en fazla ormana sahip olan il. Doğaseverlerin keşfetmesi gereken Karabük’te Safranbolu ise Unesco Dünya Mirası listesinde yer alıyor.  Ayrıca bitki örtüsü ve vahşi yaşam çeşitliğiyle de Yenice Ormanları adından söz ettiriyor. Kısacası doğayı ve tarihi seven macera tutkunlarının bu güzel Karadeniz ilini keşfetmesi gerekiyor.

YENİCE ORMANLARINDA MANZARA VE BİSİKLET KEYFİ

Yenice Ormanları Türkiye’nin en büyük blok ormanlarını oluşturuyor. Burada eşsiz bir manzara bulunuyor. Bu manzaraya karşı bisiklet keyfi yapmak için her yıl binlerce insan Yenice Ormanlarına akın ediyor.  Ayrıca Şeker Kanyonu, İncekaya Su Kemeri, Hadrianapolis Antik Kenti, Köprülü Mehmet Paşa Cami bölgenin en önemli turistik mekanlarından. Yenice adından festivallerle de söz ettiriyor. Hey yıl binlerce insan Şeker Kanyonu Dağ Bisiklet Festivali, Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali ve Dağ Yaylası Şenliklerine geliyor.  Ankara Esenboğa Havalimanı ise Karabük’e 240 km uzaklıkta. Şehir merkezinde yer alan otogar ise kara ulaşımı için alternatif oluşturuyor.

SAFRANBULO’NUN EVLERİYLE TARİHİ KEŞFEDİN

UNESCO Dünya Mirasında yer alan Safranbolu müze şehri olarak anılıyor.  Ayrıca zengin kahvaltı çeşitleriyle ve mekanlarıyla da gönülleri fethediyor.  Eğer sizde tarih dolu bir gezi yapmak istiyorsanız Safranbolu’yu keşfetmeniz gerekiyor. Safranbolu’nun tarihi ise antik çağlara uzanıyor. Homeros’un İlyada Destanı’nda yer alan yerleşim yerlerinden bir tanesi de Safranbolu. Ayrıca kent 17.yüzyılda Osmanlı Döneminde önemli bir ticaret yolu haline geliyor. 19. Yüzyılda ise bölgenin zenginleri tarafından kerpiçten yapılan evler günümüzde de varlığını sürdürüyor.

BUNLARI DENEMEDEN GERİ DÖNMEYİN

Safranbolu denilince aklımıza ilk olarak Dünya Mirasında yer alan evler geliyor.  Yörük Köyü ve Sipahioğlu Konağı, İncekaya Su Kemeri ve dere kenarına inşa edilen Kaçak Lütfiye Cami bölgenin tarihi yerlerinden.  Safranbolu’da kahvaltı keyfi yaptıktan sonra lokumlarını denemeden ise asla geri dönmeyin. Tarihi evlerini inceledikten sonra da bol bol fotoğraf çekerek albümünüzü zenginleştirebilirsiniz. Yörük Köyü’nde ise birçok ödül almış olan baklavalardan tadabilirsiniz.  Tokatlı Kanyonu ise muhteşem bir manzara sunacaktır.  Ayrıca Kristal Teras’ta da heyecan verici bir görsellik bulunmaktadır.

ÖZEL OLARAK YAPILAN EVLER

Safranbolu’nun evleri ise özel olarak dizayn edilmiştir. Birbirlerinin ise asla önlerini kesmezler.  Sağlamlıkları ise Osmanlı döneminde yaşanan depremlerle kanıtlanmıştır.  Evlerin genişliği ve büyüklüğü ise içinde yaşayanlara göre şekillenmekteydi. Eğer bir Safranbolu evine baktığınızda ev büyük ve geniş ise orada kalabalık ve zengin bir ailenin yaşadığını anlayabilirdiniz.  Üstelik ilçede 2000’den fazla tarihi yapı olduğu tahmin edilmektedir.  Bu evlerden ise 800 tanesi koruma altına alınmıştır.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız:
Antalya Turizm Olanakları

One thought on “KARABÜK TURİZM OLANAKLARI

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.