Bruksizm (Diş sıkmaları)

Günlük hayatımızda hepimiz strese maruz kalabiliyoruz. Streste kendini farklı hastalıklarla belli edebiliyor. Stres bazen de dişler üzerinde de etkilerini gösterebiliyor.  Bir çok kişi farkında olmadan gece dişlerini sıkabilmektedir. Bruksizm ise uyku esnasında çenenin meydana getirdiği hareketlerdir.  Genellikle uyku esnasında görülmektedir.  Bu durum diş sıkma olarak kendini gösterir. Fakat bu davranışlar istem dışıdır.  Stresin yoğunluğu arttıkça beynimizde bu durumdan etkilenmektedir.  Bu yüzden kişi istemsizce dişlerini sıkabilir.  Dişlerin birbirine temas etmesi de aşınmalara yol açar.

DİŞ SIKMALARI NEDEN OLUŞUR?

Diş sıkmaları psikolojik nedenlerle oluşmaktadır.  Bu rahatsızlık kaslarda farklı tepkiler oluşturabilir. Diş sıkmaları uyku esnasında daha sık yapılır. Bilinç dışı bir harekettir. Eğer erken dönemde fark edilmezse ağız sağlığında sorunlara yol açar.

DİŞ SIKMASI VAR İSE HANGİ DOKTORA GİDİLMELİ?

Eğer dişlerinizi sıkıyorsanız diş hekimine başvurmanız gerekiyor.  Bir yandan diş sorunlarınızla ilgili olarak diş hekime giderken bu duruma yol açan psikolojik sorunları çözmek içinde psikayatriste gitmelisiniz.

DİŞ SIKMASININ TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Diş sıkmaları ve gıcırdatmaları eğer istemsizce yapılıyorsa altında psikolojik nedenler vardır. Bu yüzden bir psikiyatriste gidilerek uygun tedavi yapılabilir. Diş hekimleri de diş sıkması sonrasında görülen semptomların ve dişlerde oluşan sorunların giderilmesi için uygun bir tedavi uygulayacaktır.  Diş hekimi bu tip durumlar için uygun ilaçlar ile bazı egzersizler önerebilir.

DİŞ SIKMASINDA HANGİ TEDAVİLER UYGULANMAKTADIR?

Diş sıkmalarının tekrar etmemesi için gece takılan bazı plaklar önerilmektedir. Bu plaklar tedavi için oldukça etkilidir.  Eğer kişilerin tedavisi uzun sürecekse bazı ilaçlarda verilebilmektedir.  Eğer hastada eksik diş varsa da protez uygulaması yapılabilir.

BRUKSİZM TEŞHİSİ NASIL YAPILMAKTADIR?

Bruksizm genelde uykuda gerçekleştiği için hastalar durumu fark edemeyebilir.  Bu yüzden çene, ağız içi ve diş üzerinde bir diş doktoru tarafından kontrol yapılmalıdır. Gerekli incelemeleri yapan diş doktoru gerekli teşhisi koyacaktır.

BRUKSİZM TEDAVİSİNDE DENTAL BOTOKS UYGULANIR MI?

Botoks uygulandığı yerde kasın fonksiyonunu geçici olarak azaltır ve yok eder. Bu nedenle diş hekimliğinde bruksizm tedavisinde kullanılmaktadır.  Diş hekimliğinde bruksizm sorunu yaşayan hastalara uygulanan botoks 2 veya 3 sonra kasları gevşetmektedir.  15 günde ise bu maksimum seviyeye çıkmaktadır.  Etkisi yaklaşık 4 ile 6 ay sürmektedir.

BRUKSİZM BOTOKS TEDAVİSİ AĞRILI BİR İŞLEM MİDİR?

Botoks tedavisinden önce cildi yumuşatan bir krem uygulanmaktadır.  Daha sonra ise iğnelerle dışarıdan ilaç enjekte edilmektedir.  Bu yüzden bruksizm tedavisinde kullanılan botoks ağrılı bir işlem değildir.

BRUKSİZM BOTOKS TEDAVİSİ KİMLERE UYGULANAMAZ

Botoks tedavisinin başarısını ve etkisini değerlendirmek için 10-15 gün içinde kontrole gidilmelidir.  Kontrolde gerekirse ek işlemlerde yapılabilir. Bruksizm botoks hamile ile emziren kadınlarda kullanılmamaktadır.  18 yaş altı kas veya sinir hastalığı bulunan kişilerde de bu tedavi yöntemi tercih edilmemektedir.

Diş estetiği ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.