PİYANİST

Piyanist
Piyanist

Başrolünde Piyanist karakterini canlandıran Adrien Brody’nin yer aldığı, 2002 de vizyona girmiş ve birçok dalda Oscar ödülü almış, 2. Dünya Savaş’ında Polonyalıların ve orada yaşayan Yahudi halkının karşılaştığı zorlukları anlatan biyografi, drama ve savaş ögelerinin bulunduğu bir filmdir. Filmin yönetmen koltuğunda ise Roman Polanski oturmaktadır. Film döneminde çok fazla ses getirmiştir. Bundan dolayı gösterime girdiği yıl Cannes film festivali büyük ödülü gibi bir ödül almayı başarmıştır. Bunun dışında, en İyi erkek oyuncu akademi ödülü, en iyi yönetmen akademi ödülü, en iyi uyarlama senaryo akademi ödülü, BAFTA en iyi film ödülü, BAFTA en iyi yönetmen ödüllerini kazanmayı başarmıştır.

Film Ne Anlatıyor?

Filmde Polonyalı Yahudi, besteci ve piyanist olan Władysław “Władek” Szpilman’ın ve ailesinin savaş zamanında yaşadıkları sıkıntıları, Nazi Almanya’sına karşı yaşadıkları korkutucu olayları bizlere göstermektedir. Bu filmde savaşın askeri tarafından değil de savaşta hayatta kalmaya çalışan sivil insanların gözünden olayları izlemekteyiz.

2. Dünya Savaş’ında Almanların ilk olarak Polonya üzerine saldırıda bulunmaları sonrasında hızlıca ele geçirilen Polonya devleti üzerinde yaşayan Yahudilere karşı katı yasalar çıkartmaları ile başlayan olaylar her geçen gün daha da katılaşarak Szpilman, ailesi ve Yahudiler 2. Sınıf bir yaşama itilmiştir. Akabinde şehrin ayrı bir bölümüne Yahudiler için yeni bir yaşam yeri yapılmıştır. Civarda bulunan bütün Yahudilerin küçük alana atılmasıyla ve yeteri kadar yiyecek bulunamamasından ötürü bölgede kıtlık ve kaos hakimdir. İlerleyen zamanlarda ise Nazilerin Yahudilere karşı baskıları daha da artmış ve orada yaşayan Yahudiler trenlerle toplama kamplarına gönderilmeye başlanmıştır.

Bu yaşananlardan sonra Polonyalı fakat Yahudi olmayan halkın da Nazi Almanya’sına direniş göstermesini ancak onlarında Yahudiler gibi aynı muameleye maruz kaldıklarını, tüm ülkede baş gösteren yıkımı ve acıyı Szpilman’ın gözünden görmekteyiz. Filmde bizlere Szpilman’ın bu süreçlerde nasıl hayatta kaldığını, hayatta kalabilme adına neleri göze aldığını görüyor ve bu yaşanılanlar karşısında dili, dini, ırkı ne olursa olsun insanlara yapılan bu zulmün kayıplarını, acılarını, yıkıntılarını ve nasıl sonlandığı izliyoruz.

Filmin ilk başlangıcından itibaren olayların hızlıca başlaması, ortamı ve atmosferi çok iyi aktardığından dolayı film sizi içine çok rahat çekebiliyor. Tabi burada Adrien Brody’in oyunculuğunu es geçmemek lazım. Karaktere öyle bir hayat veriyor ki yaşadığı zorlukları izleyicinin saniyelik, dakikalık hatta filmden sonra bile yaşamasına sebep oluyor. Karakterin yaşadığı, gördüğü olayların etkisinde kalabileceğimiz nadir filmlerden biri olarak başarılı filmlerin arasında yer alan bir baş yapıt olarak karşımıza çıkıyor. Film yaklaşık 2 saat 30 dakika olmasına rağmen Spzilman’ın yaşam öyküsü her açısıyla izleyicilere aktarılıyor.

Filmin fragmanı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.